IKEAs omnichannel strategi: en lære til den danske detailbranche

IKEA brager igen igen igennem med storslået resultat

Flot og tillykke!

…men jeg forstår ikke at resten af den danske detailhandel ikke stopper op og tager et godt og grundigt blik på et af de helt grundlæggende årsager til IKEAs gentagne resultatsejre: varehusene og det inspirerende koncept.

Under et debatindlæg jeg for nyligt afholdte, hørte jeg en medarbejder konstatere at ’vores [IKEAs] varehuse har gudestatus – så alt hvad vi foretager os – også digitalt – skal tage udgangspunkt i varehuset’.

En interessant bemærkning fra en ’digital medarbejder’ i en tid hvor de digitale muligheder retail får lov at fylde helt enormt meget i retaildebatten og retail-investeringerne:

At én af dem der har størst succes, meget bevidst fravælger en række elementer i omnnichannel retail (buzz’et?) og holder fokus på der hvor de brager igennem: i mødet med kunde. I den virkelige verden. Der hvor det stadig er langt nemmest og mest effektivt at skabe den følelsesmæssige reaktion der skaber begejstring, købelyst og loyalitet. IRL [In real life].

Lad dette være en opfordring til de store dele af den danske detailhandel der har lagt sig fladt ned for det ocean af digitale muligheder der er til rådighed, til i stedet – eller i hvert fald i første omgang – fordybe sig i, hvor godt et udbytte forretningen lige nu reelt har af de kundevendte touchpoints, offline såvel som online.

IKEA holder fast i, at den fysiske ramme skal være det primære touchpoint.

Det betyder samtidigt at det meget håndgribelige univers, er udgangspunkt og primært investeringsområde for forretningsudvikling. Og at de digitale aktiviteter bliver set som det de i mine øjne er: værktøjer der kan styrke de primære touchpoints – og ikke den nye RetailMessias.

One response to “IKEAs omnichannel strategi: en lære til den danske detailbranche

  1. Rigtig god artikel, der sætter fokus på at mange Retailere bliver forblændet af det digitale univers og de mange smarte Buzz’ez og digitale gadgets, der kan forbedre mødet med kunden (Customer Journey). De mange innovative digitale løsninger fylder ofte meget i debatten og detailkæderne bliver “overfaldet” med nye måder industrien kan løse problemerne på – eyescannere, facial detection – fx at kunne genkende kunderne, eller scanne køn og alder i butikken.
    I gamle dage kunne jeg løse dette med en papirblok og en lommeregner ved siden af kasseapparatet, samt lidt tape. Jeg inddelte butikken jeg arbejdede for, i nogle kvadranter ved at sætte tape på gulvet, og så talte jeg i løbet af dagen, hvor mange der stod i de enkelte felter. På den måde vidste jeg, hvor de fleste kunder opholdte sig mest og hvad de kiggede på. Herefter noterede jeg på min blok hvad kunderne købte, hvilken alder de ca. havde, køn og beløbet de handlede for. Og vupti, så havde jeg lavet min egen “høker” beregning af kundeunderlag, hit-rate, gennemsnitssalg pr. kunde, basket size, bedste butiksplaceringer etc.
    Nu lyder det som at alle digitale løsninger er noget djævlen har skabt, men det er ikke den hele sandhed. Jeg er enig med Stine Grubbe om, at det vigtigste indenfor Retail er, at vi kender vores DNA samt kultur i virksomheden og ikke falder på halen for alt ny teknologi. Derimod er det vigtigt at vi har en pragmatisk tilgang til teknologien og vi bruger den strategisk i forhold til vores daglige drift og målsætning.
    Moralen er at man kan komme langt i udviklingen af sin virksomhed, ved at bruge simple data fra sit kasseapparat og bløde data fra sine målinger og analyser, som de fleste allerede investere mange penge i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *